Aleksander Vasiljevitsh Suvorov (1730-1800)

461px-Suvorov_Alex_V

Generalissimus Aleksander Suvorov on Venäjän maineikkaimpia sotapäälliköitä. Samaan aikaan, kun Venäjä kävi Suomen rintamalla Kustaan sotaa, Suvorov soti Turkissa. Hän saavutti loistavia voittoja, joista hänet palkittiin Venäjän armeijan korkeimmalla kunniamerkillä. Lisäksi hän sai kreivin arvon. Hän polveutui vanhasta pajarisuvusta, eikä päällikkönä hävinnyt yhtään taistelua.

Kustaan sodassa (1788 – 90) ruotsalaiset olivat osoittaneet vaarallisuutensa, vaikka sodan seurauksena oli vahvistettu vuoden 1743 Turun rauhan raja. Venäjän keisarinna Katariina Suuri oli huolissaan Pietarin turvallisuudesta ja hänen käskystään Suvorov teki tarkastusmatkan Suomeen ja esitti selostuksen rajalinnoitusten kunnosta ja tarvittavasta vahvistamisesta. Linnoituksia ehdotettiin rakennettaviksi Kärnäkoski-Partakoskelle, Järvitaipaleelle, Liikkalaan, Uttiin ja Kyminlinnaan. Myös uusia  kasarmeja, saunoja ja sairaaloita ehdotettiin rakennettaviksi. Jo olemassa olevia linnoituksia piti täydentää.

Suomessa hän johti linnoitustöitä puolentoista vuoden ajan 1791-1792. Hän majaili tuolloin Haminassa ”lääkäri Griinin lesken” luona ja hänen mainitaan pitäneen tanssimisesta. Suvorovin johdolla linnoitusketju oli saatu suurimmalta osaltaan valmiiksi vuonna 1792 arviolta noin 44 000 sotilaan voimin.  Vuonna 1809 linnoitusketju menetti merkityksensä, kun Ruotsille kuuluneet Suomen alueet liitettiin Venäjän keisarikunnan yhteyteen autonomiseksi suuriruhtinaskunnaksi.