Liikasenmäki

Lat/lng: (61.051057,26.477194)

Liikanen

Heikkilän kruununpuustelli sijaitsee Liikasenmäellä Jaalan kirkonkylässä, keskeisellä paikalla kauniilla mäenkumpareella, aivan kylän sydämessä.

Kruununpuustelli Jaala-Heikkilä perustettiin 1683 ja sen jälkeen se toimi useiden sotilaiden virmatalona. Kun Suomen sodan (1808 – 1809) päätyttyä Haminan rauhaan Suomi liitettiin suuriruhtinaskuntana Venäjän keisarikuntaan, ruotuväkilaitos lopetettiin ja sotilasvirkatalot vuokrattiin määräajaksi tehdyin sopimuksin.  Vuonna 1865 kruununpuustelli Jaala-Heikkilä vuokrattiin Kustaa Adolf Liikaselle viideksi kymmeneksi vuodeksi. Todennäköisesti sukulaisuus vapaustaistelija luutnantti Herman Liikaseen vaikutti ratkaisevasti siihen, että Kustaa Aadolf Liikanen pääsi vuokralaiseksi Heikkilän tilalle. Herman Liikanen oli Kustaa Aadolfin veli.

Herman Liikanen oli vilpitön aatteenmies, joka osallistui kansallisten liikkeiden ja historian innoittamana Italian yhdistymistaisteluun sekä Tanskan puolella sen Preussia vastaan käymään sotaan. Liikasesta on tehty marmorinen rintakuva, joka sijaitsee Roomassa Suomen Rooman-instituutin Villa Lanten edessä. Herman Liikanen hankkiutui varhain sotilasuralle ja osallistui muun muassa Haminan puolustukseen Krimin sodan aikana 1855, mutta joutui sitten eroamaan armeijasta terveyssyistä. Hänen mielensä olivat kuitenkin jo tuolloin vallanneet kansalliset ja yhteiskunnalliset aatteet, ja hän haaveili jopa Balkanin valtioiden irrottamisesta Turkin vallasta. Suomessa seurattiin tuolloin tarkasti varsinkin Italian yhdistymisliikettä, ja sen innostamana Liikanen matkusti syksyllä 1861 Italiaan ja liittyi vapaaehtoisena unkarilaiseen legioonaan, jonka tarkoituksena oli sekä auttaa Giuseppe Garibaldia että taistella myöhemmin Itävaltaa vastaan, jotta Venetsia voitaisiin liittää Italiaan ja Unkari saavuttaisi riippumattomuuden.  Vuonna 1864 puhkesi Preussin ja Itävallan sota Tanskaa vastaan. Pohjoismaiden yleinen mielipide nousi jyrkästi Preussin laajentumispolitiikkaa vastaan. Liikanen lähti 11 muun suomalaisen vapaaehtoisen mukana taistelemaan Tanskan puolella ja haavoittui pahoin taisteluissa. Liikanen ylennettiin 1865 Tanskan armeijan luutnantiksi ja hänet nimitettiin Danneborgin ritarikunnan jäseneksi. Hän sai myös Tanskan valtion myöntämään eläkkeen, jota hän nautti kuolemaansa saakka.

Liikasenmäki siirtyi Jaalan Lions Clubin käyttöön 1970-luvun lopulla. Vuosien varrella se on ollut monen perheen ja järjestön juhlapaikkana, sekä matkailijoiden tutustumiskohteena.

Kuva: Anna-Liisa Liikasen kokoelmat