Selänpää

Lat/lng: (61.056416,26.724279)

Selänpäässä on ollut kaksoiskylärakenne aikojen alusta. Kylä on jakautunut Vähä-Selänpääksi eli Hasulaksi ja Suur-Selänpääksi eli Tuomalaksi. Näistä kahdesta Hasula on todennäköisesti vanhempi asuinpaikka. Myöhemmin asutus levisi ja syntyi uusia kyliä. Vähä-Selänpäähän kuuluu nykyään Hasulan lisäksi Nuuttila, Pukkila, Tolska sekä osa Verlaa, ja Suur-Selänpäähän Pokin kylä.

Selänpää on ollut rajakylänä vuosina 1743–1812. Tähän aikaan alueella oli venäläistä sotaväkeä ja Puolakan koskella oli rajanylityspaikka. Tästä on muistona muun muassa Paskerinvieruntien nimi, joka viittaa Venäjän alueella asuvaan baskiiriheimoon. Tämän heimon rajavartioita on siis todennäköisesti ollut Selänpäässä.

Kustaan III sodan aikana Ruotsin joukot tulivat Jaalan kylään ja kulkivat Puolakan koskella rajasta yli edeten Valkealan kirkonkylään, jossa käytiin Valkealan taistelu. Venäjän puolen rajavartiopolku on kulkenut Selänpäässä vesistön vartta.

Ylempi Viipurintie kulkee Selänpään kautta. Tie tulee Hämeenlinnasta ja kulkee Vääksyn ja Lappeenrannan kautta Viipuriin. Ylemmän Viipurintien tieura on peräisin noin 1400-luvulta. Tie on edelleen olemassa ja sen varrella on näkemisen arvoisia kulttuurimaisemia.