Sippolan kirkot

Lat/lng: (60.741545,26.999874)

anjalank1

Sippolan ensimmäinen kirkko rakennettiin Sippolan kartanoa siihen aikaan hallitsevan valtaneuvos Lorentz Creutzin aloitteesta ja tuella 1660- ja 1670-lukujen vaihteessa. Kirkko oli pieni kappelikirkko, jonka alaisuuteen kuuluivat Mämmälän, Viialan, Sippolan, Hirvelän, Liikkalan, Enäjärven, Kaipiaisten ja Ruotilan kylien asukkaat.

Sippolan vuonna 1737 valmistuneen toisen kappelikirkon rakentamiseen Sippolan kartanoa silloin hallitseva kreivi Johan Greutzin leski Gertrud Sofia von Treyden eivätkä myöskään Vehkalahden emäseurakuntalaiset halunneet osallistua. Sippolan kappeliseurakuntalaiset joutuivat siis rakentamaan toisen kappelikirkkonsa omin voimin. Se toimi sippolalaisten kirkkona lähes 150 vuotta vuoteen 1879 saakka, jolloin nykyinen kirkko valmistui.

Nykyisen uusgoottilaista tyyliä edustava punatiilisen Sippolan kolmannen kirkkorakennuksen on suunnitellut turkulainen arkkitehti C.J. von Heidecken. Sippolan hovin silloinen omistaja Alexander Leonard von Daehn osallistui kirkon rakennushankkeeseen lahjoittamalla kirkkoa varten maa-alueen sekä rahaa rakennuskustannuksiin. Alttaritaulu esittää Kristuksen kirkastusta. Sen on maalannut turkulainen Aleksandra Såltin. Sippolaan taulu saapui vuonna 1887.

Kirkon tornissa on neljä kelloa, joista kaksi oli käytössä jo Sippolan kappelikirkossa 1700-luvulla. Pienin ja samalla vanhin kello on valmistettu vuonna 1753 ja toinen vuonna 1775.  Kaksi suurempaa on saatu lahjoituksena vuonna 1911.

Sippolan nykyinen kirkko on ollut Anjalankosken seurakunnan pääkirkko ja siihen mahtuu noin 1000 henkeä. Se on suurin Kouvolan kirkoista.