Tirvan rukoushuone

Lat/lng: (60.941738,27.051188)

tirvan kirkko

Jo 1900-luvun alussa itäiseen Valkealaan ja Tirvalle puuhattiin omaa seurakuntaa, ja kalmiston eli hautausmaan paikkakin oli jo valmiiksi katsottuna. Oman seurakunnan perustamisesta kuitenkin luovuttiin, mutta sen sijaan vuonna 1925 hyväksyttiin rukoushuoneyhdistyksen säännöt. Tirvan tehdas lahjoitti kirkon tontin ja rukoushuoneyhdistys keräsi rahaa ja hirsiä, jotka olivat yleensä peräisin vanhoista taloista. Väliväylää pitkin uitettiin tukkeja rakennuspaikalle ja välillä, kun miehet olivat ajatuksissaan, ehtivät tukit kulkea liian pitkälle. Niitä jouduttiin sitten vaivalla kuljettamaan takaisinpäin. Tirvan kirkko valmistui vuonna 1932. Kirkko on oikeasti rukoushuone, sillä sitä ei ole koskaan vihitty kirkoksi. Kuitenkin kylällä on aina puhuttu kirkosta. Kello kirkolle hankittiin 1947. Kello on valurautaa ja siinä on teksti heprealaiskirjeestä: ”Tänä päivänä, jos kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne.” Kellon on käsin soitettava ja sen ääni kuuluu useiden kilometrien päähän. Kesäaikana soitetaan lauantai-iltana pyhän alkamisen merkiksi ehtookelloja. Martat ovat tehneet kirkon tekstiilit ja matot.

Kirkkoherra Paunu ja piispa Salomies vihkivät rukoushuoneen. Paunu oli tullut Valkealaan Orivedeltä ja tuonut mukanaan taulun, josta tuli Tirvan rukoushuoneen alttaritaulu vuonna 1932. Ennen Tirvalle tuloa taulu oli Valkealan nuorisoseuran talolla alttaritauluna, kun taloa käytettiin jumalanpalveluksiin Valkealan kirkon palon jälkeen vuonna 1923. Taulussa on kymmenen luodinreikää, jotka tarinan mukaan on ampunut juopunut kirkkovieras Orivedellä. Toisen tarinan mukaan ne olisivat syntyneet kansalaissodan yhteydessä, kun Orivedestä taisteltiin. Taulun maalaajasta ei ole tietoa. Sitä kuitenkin selvitetään parhaillaan.

Rukoushuoneyhdistys omisti Tirvan rukoushuoneen, mutta Valkealan seurakunnasta kävi pappeja pitämässä toimituksia. Vuonna 1971 Rukoushuoneyhdistys lakkautettiin ja rukoushuone siirtyi Valkealan seurakunnalle.