Tuohikotin taistelun muistomerkki

Lat/lng: (61.089906,27.058628)

kuva46[1]

Tuohikotin taistelu käytiin 29. huhtikuuta. Punaisilla oli hyvät asemat ja tykkejä sekä konekiväärejä. Samoin kuin Mäkelässä yrittivät valkoiset suoralla ryntäyksellä valloittaa punaisten asemat ja samoin kuin Mäkelässä hyökkäys epäonnistui vaatien valkoisten osalta suuria tappioita. Vasta kun valkoiset ryhtyivät kiertämään kylän edessä ollutta suota vetäytyivät punaiset asemistaan ja valkoiset pystyivät siirtymään kylään.

Taistelu muodostui Savon rintama verisimmäksi yksittäiseksi taisteluksi. Valkoisia kaatui välittömästi 29 ja taistelusta saamiinsa vammoihin kuoli myöhemmin vielä viisi.

Koulun luona maantien eteläpuolella on harmaa graniittinen muistomerkki, jossa on kirjoitus: ”Täällä tapahtui Tuohikotin taistelu 19 29/4 18. Siunattu olkoon muisto urhojen, jotka kalliin veriuhrin isänmaan vapauden lunnaiksi antoivat”. Patsaan pystytti Pohjois-Valkealan suojeluskunta 21.9.1924 suurin juhlallisuuksin. Muistokivessä on myös Savon, Hämeen ja Karjalan vaakunat. Muistomerkin rahoitti suojeluskuntapiiri.

Lähde: http://vnk.fi/julkaisukansio/2006/j01-amatoorien-sota/pdf/fi.pdf