Verlan seurantalo

Lat/lng: (61.062231,26.645297)

verlan seuratalo

Verlan seuratalo on rakennettu vuonna 1919 perimätiedon mukaan Verlan pahvitehtaan silloisen toimitusjohtajan Wilhelm Thesleffin lahjoitusvaroilla. Talo oli tarkoitettu alun perin tehtaalaisten vapaa-ajanviettoon ja sivistämiseksi. Talo ehti olla kuitenkin alkuperäisessä käyttötarkoituksessa ainoastaan kolme vuotta kun se otettiin 1923 asuntokäyttöön tehtaalla vallinneen kipeän asuntopulan helpottamiseksi. Talo palautettiin harrastuskäyttöön jälleen 1940-luvun lopulla.

Seuratalon iso sali oli muutettu neljän perheen asunnoiksi sekä yläkerrassa asui kaksi perhettä. Vasta vuonna 1947 talo saatiin taas kyläläisten virkistyskäyttöön seurataloksi. Talossa toimi mm. näytelmä- ja keskustelukerhot, esitettiin elokuvia sekä iltamissa esiintyivät tuon ajan kirkkaimmat kotimaiset iskelmätähdet.

Kymi-Yhtymän lomakyläaikana talo toimi lomalaisten ajanviettopaikkana kunnes talon sähkölaitteiden huonokuntoisuuden takia talo asetettiin käyttökieltoon. 2000-uvulla taloa yritettiin jo kaupata ja seuratalossa tehtiin vain välttämättömiä korjauksia rakennuksen säilyttämiseksi.

Vuonna  2009 Verlan tehdasmuseo ja kyläyhdistys päättivät hankerahojen turvin käynnistää talon perusteellisen peruskorjauksen museon ja kyläyhdistyksen tarpeisiin. Vuonna 2012 saatiin peruskorjaus tehtyä ja seuratalo taas arvonsa mukaiseen käyttöön harrastustoimintaan, kokouksiin ja juhlatilaisuuksiin. Kyläyhdistyksellä on tehty taloon 10 vuoden käyttösopimus ja seuratalon käyttöä valvoo ja suunnittelee erityinen talotoimikunta.