Kunta

Hamina

Seuraavat vaakunat liittyvät kuntaan

Vaakuna

Vehkalahti

Vaakunan on suunnitellut Carolus Lindberg vuonna 1951. Vaakunaselitys: ”Sinisessä kentässä kultainen suovehka, jonka hedelmäterttu punainen ja tämän suojus hopeinen.”

Haminan varhaisin historia on itse asiassa Vehkalahden historiaa. Hamina on perustettu vuonna 1653 nimellä Vehkalahden Uusikaupunki, ja se erotettiin omaksi kaupungikseen vuonna 1723 nimellä Fredrikshamn. Vuonna 2003 ympyrä sulkeutui, kun Vehkalahden kunta ja Haminan kaupunki yhdistyivät jälleen yhdeksi kaupungiksi. Syntyneen kaupungin nimeksi jäi Hamina, mutta käyttöön otettiin entisen Vehkalahden kunnan vaakuna. Vuoden 2013 Haminan kaupunki otti käytöön uudestaan vanhan Haminan vaakunan ja tämä vaakuna poistettiin käytöstä.

Vaakunassa on kuvattuna suovehka lehtineen, kukintoineen ja juurineen. Kilven pohjaväri on sininen, jolla on haluttu viitata meren läheisyyteen. Sinisen värityksen avulla haluttiin myös symboloida Vehkalahden ja Haminan jo tuolloin tiivistä yhteyttä. Haminan vaakuna oli väritykseltään samankaltainen. Vehka liittyy oleellisesti alueen historiaan. Tarinan mukaan vehkalahtelaiset selvisivät katovuosien aiheuttamasta nälänhädästä syömällä alueella kasvaneiden suovehkojen juuria.